Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Tworzenie gry w blenderze część 1 ,,ruch''

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

ta część mojego Poradnika będzie poświęcona ruchu czyli poruszaniem się obiektem po mapie

jeśli 1 raz używasz tego programu polecam obejrzenie filmików

1 część

http://www.youtube.com/watch?v=71bldbl-yVQ

2 część

http://www.youtube.com/watch?v=R3C_P0VmAI4

nie będę opisywał jak zrobić tekstury bo to nie moja działka i są inne poradniki jak je zrobić

1.otwieramy blendera v2.5

2.na ekranie 3 d widzimy kostkę lub u niektórych kulkę tak jak u mnie

przesuwamy ją narazie do góry i klikamy lewym przyciskiem myszki na środek żeby coś podobnego do celownika znalazło się na środku

%31.jpg

3.tworzymy plane czyli płaszczyznę po której nasz obiekt będzie się poruszał:

%32.jpg

4. powiększamy (naciskamy przycisk S na klawiaturze) i przesuwamy kulkę/kwadrat nad tą płaszczyznę żeby się w powietrzu nie poruszała

%33.jpg

5.wchodzimy w logic editor

%34.jpg

6. robimy tak jak na screenach

I.

%35.jpg

opcja keyboard odpowiada za klawisz jakim będziemy się poruszali ja wpisałem ''W'' ponieważ przeważnie we wszystkich grach używa się klawiszy ruchu CZYLI strzałek lub''WASD''

II.

%36.jpg

opcja And(po polsku I) pozwala zrobić 2 czynności na raz w tym przypadku jak klikniemy klawisz ''W''(jaki ustawiliśmy w poprzednim okienku) uruchamia drugą czynność jeśli mamy ją ustawioną (my narazie nie mamy,ale zaraz będziemy mieli)

III.

%37.jpg

tutaj ustawiamy tą 2 czynność jaką wymieniłem w poprzednim punkcie

nas interesuje opcja ''Motion''(ruch) i linijka ''Loc''

wytłumaczę o co chodzi w obydwóch linijkach

#Loc-Lokalizacja, zmienia lokalizacje obiektu o podaną wartość według osi

oś X(czerwony) odpowiada pierwszemu okienkowi w linijce Loc,Y(zielony) drugiemu a Z(niebieski) trzeciemu

Rot- Obrót obiektu wokół osi

IV.

%38.jpg

tak powinna wyglądać nasza praca

dobra zrobiliśmy opcje chodzenia teraz sprawdzamy czy wszystko działa:)

%39.jpg

kulka lub kwadrat mogą się poruszać w inną stronę gdyż to zależy od pozycji siatki (nie kamery bo kamery nie ustawiliśmy)

jak widać osi Z(3 okienko) nie zrobiłem

zostawiłem wam to do poćwiczenia pisać w komentarzach co wam wyszło :)

jeśli chcecie więcej poradników piszcie komentarze !!

prosił bym moderatora o zdjęcia 5 %

784091427630431250239.png
:D

Opublikowano

jak to ma być tutek to ja jestem Osama...

Nic nie wytłumaczyłeś powrzucałeś ss'y które mi w Chrome nie działają...

Po prostu lipa, shit und crap.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

na screenach jest wszystko napisane i pokazane co i jak <_<

wszystko wytłumaczone

jeśli ci chodzi o sterowanie to na filmikach wszystko jest!!!!

i co ja mam zrobić jak ci screeny nie działają pomyśl człowieku

format ss to .bgm(paint takiego formatu używa!!)

784091427630431250239.png
:D

Opublikowano

nie lepiej zamiast skorzystać z tagów img? uroczo, edytor obrazki obsługuje, ale są na jakiejś blackliście xD byłoby znacznie czytelniej, gdybyś przekonwertował to do jpgów aniżeli wrzucał wszystko w "code", jak na pewnym forum na P(haha, dostałem tam parę ostrzeżeń za to, że linki nie były w [ code] xD)

Opublikowano

WOW! Czyli w tym jednak na prawdę da się robić gry. W życiu bym w to nie uwierzył, jak bym nie zobaczył.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

nadal tutorial do dupy.

Jaki sens ma robienie czegoś w stylu: Zrób tak, przeciągnij małą kuleczkę tu itd.

Byś chociaż coś wytłumaczył...

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

Ale może byś wytłumaczył co robią poszczególne opcje w tym programie. Bo tak to ktoś zrobi dokładnie to samo i gówno się z tego nauczy, skoro nie będzie wiedział jak i dlaczego to działa.

@down, jaktor

Bo myśli, że może niespostrzeżenie i nie łamiąc regulaminu, nabić posty

Opublikowano

Chcemy(a raczej Ci, którzy chcą się czegoś nauczyć), żeby było wszystko wyjaśnione. Nie wyjaśniłeś żadnej opcji i mówisz, że wystarczy. Muszę Cię zmartwić, nie wystarczy.

linki zewn.

Opublikowano

W jakim celu już drugi raz odświeżasz temat, skoro i tak jest na górze listy ze względu na małe zainteresowanie działem?

linki zewn.

Weteran
Opublikowano

Mi się podoba, chociaż raczej nie będzie robić gier blenderze.

Gotowe modele z łatwością można pobrać z internetu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...